Архива на известувања

Филтер за известувања:

Според типот

Прикажи известувања од/за

јавен карактер професори студенти постдипломски студии алумни клуб
Според содржината да содржи
да не содржи
Според датумот од до

Конкурс за стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“

Фондацијата „Атанас Близнакоф“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје доделува 5(пет) стипендии на студенти запишани на прв циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Право да конкурираат имаат студентите кои го имаат завршено најмалку вториот семестар и кои ги положиле сите предвидени предмети со студиската програма од запишувањето на студиите, заклучно со септемврискиот испитен рок во 2019 година, во редовните рокови, без презапишување на семестар.
Висината на стипендијата изнесува 6.000 денари месечно.


PDFОдлука за доделување стипендии - „Атанас Близнакоф“
PDFПрилог - Критериуми за рангирање
MS-WordКонкурс за стипендии
MS-WordПријава на конкурс
MS-WordИзјава дека не користи друга стипендија
MS-WordИзјава за точност на податоци
MS-WordИзјава за лични податоци
MS-WordИзјава за членови на семејство
Конкурс за летна студентска пракса ERASMUS + 2018/19

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ KА 103 на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти за реализирање летна студентска пракса/стажирање во програмски земји-учеснички во програмата Еразмус+.


MS-WordТабела за рангирање на студенти за ЕРАЗМУС+ летна пракса 2018/19 год.
Втор уписен рок за втор циклус студии 2018/19

Информација за слободни места за запишување во вториот уписен рок на втор циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во учебната 2018/2019 година.

Ars Academica - 6

На 6.12.2018г. во просториите на Словенечкиот театарски институт СЛОГИ во Љубљана, се одржа промоцијата на заедничкиот број на македонското списание ARS ACADEMICA (што заеднички го објавуваат ФДУ и ФМУ) и словенечкото AMFITEATAR (издание на АГФРТ и СЛОГИ). Научните списанија од Македонија и Словенија имаат меѓународен уредувачки одбор и се рецензирани според стандардите на современата театролошка наука. Заедничкиот број на списанијата, заедно со дигиталната интернет база, објавена како подстраница на интернет станицата на ФДУ и Научната конференција одржана во ноември 2018 година на ФДУ се резултатите од Билатералниот научен проект „Македонско – словенечки театарски врски“. Списанието има 280 страници и е поделено на: Уводник, Тематски блок (што содржи четири капитални научни студии коавторски напишано од македонските и словенечките истражувачи на проектот), Интервјуа (со словенечкиот танчар и кореограф Дејан Срхој и македонскиот театарски режисер Слободан Унковски), независни студии и рецензија на книга. Списанието е објавено тројазично на македонски, словенечки и англиски јазик.

Курс по филмско сценарио и филмска драматургија

Факултетот за драмски уметности организира курс по филмско сценарио и филмска драматургија.

Ментор: Димитар Банов M.F.A. (Masters of Fine Arts) FAMU (Department of Screenwriting), Prague, Czech Republic.
Почеток: 15.01.2019 година, 11h (ФДУ)

Програмата на курсот можете да ја преземете од следниот линк.

Награда за најдобар студентски проект на Pitching Forum

На Загребскиот филмски фестивал, наградата за најдобар студентски проект на Pitching Forum: Industry Youth ја добија Борјан Стојков, студент на катедрата за Филмска и тв режија (ФДУ, Скопје) и Душан Ефремов, студент на катедрата за Продукција (ФДУ, Скопје) за филмот „Како научив да играм шах“.

Македонско – словенечки театарски врски

На 5.11.2018г. во 10.00 на Факултетот за драмски уметности – Скопје, ќе се одржи Билатерална научна конференција „Македонско – словенечки театарски врски (од 1990 до денес)“, на која ќе бидат презентирани резултатите од билатералниот двогодишен научен проект и ќе биде промовирана веб страницата за проектот.

СКОМРАХИ 2018

СКОМРАХИ 2018 - Постер   Годинешните меѓународни средби на студентите на академиите и факултетите за драмски уметности, СКОМРАХИ, ќе се одржат во периодот од 1ви до 5ти ноември.

Програмата за СКОМРАХИ 2018 можете да ја преземете од следниот линк.

ФДУ Одлука - Предметни професори во I циклус студии

Одлука за определување на предметни професори за соодветни предметни програми од прв циклус студии.

ФДУ Одлука - Предметни професори во II циклус студии

Одлука за определување на предметни професори за соодветни предметни програми од втор циклус студии, за учебната 2018/19 година.

ФДУ e-Книги

Книгата „Театар: предизвик, студии и есеи“ од проф.д-р Ана Стојаноска е објавена како електронска книга/учебник во рамките на издавачката дејност на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ од Скопје и е достапен на следниот линк:

„Театар: предизвик, студии и есеи“ PDF

Распоред на часови - зимски семестар 2018/19

Од следниот линк може да го преземете распоредот на часови во зимскиот семестар за студентите во прв циклус на студии во учебната 2018/19.

Трет уписен рок за прв циклус студии 2018/19

Трет конкурс за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во Скопје во учебната 2018/2019 година.

Втор уписен рок за прв циклус студии 2018/19

Информација за слободни места за запишување во вториот уписен рок во учебната 2018/19 година.

На УКИМ Факултет за драмски уметности во Скопје, во вториот рок може да се запишат студенти на студискaта програма за Театарска и филмска драматургија.

Конкурс за втор циклус студии 2018/19

Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во учебната 2018/2019 година.

Конкурс за прв циклус студии 2018/19

Конкурс за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во Скопје во учебната 2018/2019 година.


PDFУплатница за пријавување на студенти на прв циклус студии
Конкурс ERASMUS + 2018/19

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ K103 на Европската комисија, Универзитетот „Св.Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за студиски престој на високообразовните институции во ЕУ.


PDFТекст за конкурсот на ЕРАЗМУС+
Подготвителен курс по АКТЕРСКА ИГРА

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по актерска игра. Курсот вклучува индивидуална работа со секој од кандидатите, како и колективна работа преку определени (избрани за оваа намена) вежби.

Водител на курсот: проф. м-р Зоја Бузалковска и насл. доц. м-р Александар Степанулески, професори по Актерска игра на ФДУ.

 • 7 дена
 • Почеток 14.06.2018 година, 11h (ФДУ)
 • Број на посетители - ограничен
 • Цена: 6.000 денари

Подготвителна работилница по ТЕАТАРСКА РЕЖИЈА

Еднодневната работилница треба да им помогне на кандидатите полесно и посигурно да го совладаат зададениот материјал за приемниот испит како и да ги упати во некои основни правила во театарската режија.

Водител на курсот: проф. м-р Златко Славенски, професор по Театарска режија на ФДУ.

 • Почеток 18.06.2018 година, 12h (ФДУ)

Отворен ден на ФДУ

Факултетот за драмски уметности (ФДУ) при УКИМ, на ден 30.05.2018 година во 11.00 часот ги кани сите заинтересирани кандидати за упис да присуствуваат на настанот кој ќе се организира, а на кој ќе имаат можност поблиску да се запознаат со можностите за студирање, студиските програми, пристапот во изучување на драмските уметности и спецификите на самото студирање.

Оваа година Отворениот ден ќе ги потенцира студиите по Актерска игра, Театарска режија и Театарска и филмска драматургија, за кои ќе се објави конкурс за упис на студенти во учебната 2018/19 година. На отворениот ден ќе овозможиме интерактивна дискусија околу студиите со професорите, запознавање со спецификите на приемниот испит и со работата на Факултетот за драмски уметности во Скопје.

Отворен ден на УКИМ

Отворен ден на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје.
Информирајте се за можностите за студирање на најстариот и најдобро рангираниот универзитет во Македонија, со европски признати дипломи и избор на повеќе од 200 студиски програми.
Kампус на технички факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ), 5 мај 2018, од 10 до 17 часот.

Гостување на проф. д-р Мирослава Кортенска, Бугарија

Од 25 до 29.4.2018г. во рамките на Еразмус+ програмата, на Факултетот за драмски уметности - Скопје, гостуваше театрологот професор д-р Мирослава Кортенска од Југозападниот Универзитет „Неофит Рилски“, Благоевград, Бугарија.
Проф. д-р Мирослава Кортенска е театарски критичар, театролог и културолог од Бугарија. Истражувач и проследувач на театарот и културолошките процеси на ХХ век, авторка на десет книги.
Професорката Кортенска одржа предавања за современиот светски и бугарски театар што ги проследија студентите на додипломските студии на нашиот факултет. Инспиративните предавања беа придружени со ексклузивен едукативен фото и видео материјал од некои од најзначајните претстави на Питер Брук, Харолд Пинтер, Ежен Јонеско, Еуџенио Барба и Боб Вилсон.
Трите главни предавања беа насловени како: Новиот „Хамлет“ е црн – за последниот прочит на Питер Брук на Шекспировата трагедија; „Носорозите“ на Јонеско во режија на Боб Вилсон, во Романија и Харолд Пинтер во Бугарија.

ФДУ на фестивалот „Диониз“ во Ѓаково
Ревизор - прва награда Диониз-Ѓаково 2018

Испитната претстава „Ревизор“ од Н. В. Гогољ на студентите од Факултетот за драмски уметности во Скопје е победник на 11-от меѓународен фестивал на факултетите и академиите за драмски уметности „Диониз“, кој се одржа во Ѓаково, Р. Хрватска.

Испитната претстава е работена во втора година под менторство на проф. м-р Мими Таневска Србиновска и помагателот во наставата Ангелчо Илиевски.
На фестивалот, што го организираше Уметничката академија од Осиек, учествуваа и студенти од академии од Хрватска (Загреб, Сплит), Австрија, Германија и Романија.

Фестивалот се организира од 2008 година. Неговите иницијатори сакаат да го афирмираат театарот, а заговараат инвентивност, комуникативност и отвореност на театарскиот чин.

Целта на фестивалот е театарот да излезе од затворениот академски простор, поврзување на регионот со други европски региони, како и можност на младите луѓе да се запознаат со работата на другите академии, но и да се презентираат пред јавноста.

ЗА ФИЛМОТ, ВИСТИНАТА И ДОСТОИНСТВОТО!

Разговор со Лордан Зафрановиќ - ПостерПокана на средба и разговор со ЛОРДАН ЗАФРАНОВИЌ, филмски режисер.


ЗА ФИЛМОТ, ВИСТИНАТА И ДОСТОИНСТВОТО!
- посветено на генерациите по нас -


Модератори: М-р Синоличка Меллес – Трпкова,
Д-р Наум Пановски.

Академска сцена на ФДУ, вторник, 3ти април 2018, 11:00-14:00.

MLADINSKO SHOWCASE - 2018

Call for international students – MLADINSKO SHOWCASE (5–8 april 2018)

We are happy to welcome 10 international students (theatre and performance studies, dramaturgy, directing, etc.) to a showcase weekend at the MLADINSKO Theatre, Ljubljana, Slovenia. Participants will have opportunity to see the most acclaimed performances from the Mladinsko’s recent production, take part in talks, workshops and parties in the theatre club. The MLADINSKO Theatre will provide accommodation (April 5–9), including breakfast and theatre tickets. In some cases, we can assist with you travel expenses.

The programme is organised in collaboration with Ljubljana’s Academy of Theatre, Radio, Film and Television (AGRFT). Sebastijan Horvat, theatre director, professor at the AGRFT, Ljubljana, and Ana Vujanović, theorist of performing arts, lecturer at SNDO – School for New Dance Development in Amsterdam, will head a series of talks, meetings with artists, etc.

Please fill the application form and send it to katarina.kosir@mladinsko- gl.si before 28 February 2018. The results will be published by 5 March 2018.


PDFMladinsko SHOWCASE 2018 - Invitation
PDFMladinsko SHOWCASE 2018 - Call
PDFMladinsko SHOWCASE 2018 - Application
Летна студентска пракса/стажирање ERASMUS+ 2017/18

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ KА 103 на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти за реализирање летна студентска пракса/стажирање во програмски земји-учеснички во програмата Еразмус+.
Времетраење на мобилноста за студенти: минимум 2, максимум 3 месеци (јуни, јули и август 2018 година).

Конкурс за втор циклус студии 2017/18 - втор уписен рок

Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во учебната 2017/2018 година, втор уписен рок.

СКОМРАХИ 2017

СКОМРАХИ 2017 - Постер   Годинешните меѓународни средби на студентите на академиите и факултетите за драмски уметности, СКОМРАХИ, ќе се одржат во периодот од 3ти до 8ми ноември.

Програмата за СКОМРАХИ 2017 можете да ја преземете од следниот линк.

Конкурс за прв циклус студии 2017/18 - трет уписен рок

Непополнети места за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во Скопје во учебната 2017/2018 година во трет уписен рок.

Информации од јавен каратктер

Службено лице за посредување за информации од јавен каратктер: РОЗА ИВАНОВСКА (roza.ivanovska@yahoo.com)

Финални информативни средби со новите кандидати

На 15.08.2017 (вторник) и 16.08.2017 (среда) со почеток во 17ч. ќе се одржат финалните информативни средби со заинтересираните кандидати за запишување на отсекот Драмски актери со познавање на македонски јазик, во учебната 2017/2018.
Средбите ќе ги водат проф. д-р. Сузана Киранџиска и доц. м-р. Кристина Леловац и на истите кандидатите ќе имаат можност да поминат низ актерски вежби и импровизации, како и да се консултираат околу последните подготовки за примениот испит.

Конкурс ERASMUS + 2017/18

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за студиски престој на високообразовните институции во ЕУ.

Ars Academica

Излезе од печат четвртиот број на списанието Ars Academica.
Списанието Ars Academica е научно списание што го објавуваат заеднички Факултетот за драмски уметности и Факултетот за музичка уметност – Скопје.

Конкурс за прв циклус студии 2017/18

Конкурс за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во Скопје во учебната 2017/2018 година.


PDFКонкурс за запишување студенти на I циклус студии на ФДУ во 2017/18 г.
PDFУплатница за пријавување на студенти на прв циклус студии
Дипломски филм - најдобар филм на Балканот

Документарниот филм „STUDaNTS“ на Тамара Котевска, дипломиран студент на катедрата за филмска и тв режија во класата на проф. д-р Антонио Митриќески е добитник на наградата Best BALKAN Film во официјалната конкуренција на Интернационалниот фестивал за документарен филм во Тирана.

Филмот е дипломски филм во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, сценариото и режијата се на Тамара Котевска, монтажата е на Сандра Ѓоргиева и Андреј Ристески, извршен продуцент е Ирина Лазарова, сите студенти на Факултетот за драмски уметности.

Тамара Котевска го има снимано филмот како студент, во текот на „Work&travel“ програмата во Масачусец, САД, во кој протагонисти се уште и Марија Гелмановска и Ирина Цонеска.

Филмот „STUDaNTS“ го компарира животот на студентите кои преку Work & Travel програмата одат во САД и мравките кои мигрираат во поголемо гнездо, а оваа компарација е доловена преку автентична нарација превземена од 10-на документарци за мравки и преиграна со гласот на Мартин Манев.

Информативна средба со новите кандидати

Следната информативна средба со заинтересираните кандидати за запишување на катедрата за Драмски актери, во учебната 2017/2018 ќе се одржи на 07.06. (среда) во 17ч.
Средбата ќе ја води проф. д-р. Сузана Киранџиска и на истата кандидатите ќе имаат можност да поминат низ актерски вежби и импровизации, како и да се консултираат околу подготовките за примениот испит.

Информативна средба со новите кандидати

На 31.05. (среда) и 01.06. (четврток) од 17ч. до 20ч. на Факултетот за драмски уметности ќе се одржи информативна средба со заинтересираните кандидати за запишување на катедрата за Драмски актери, во учебната 2017/2018.
Средбата ќе ја води проф. д-р. Сузана Киранџиска и на истата кандидатите ќе имаат можност да поминат низ актерски вежби и импровизации, како и да се консултираат околу подготовките за примениот испит.

Отворен ден на ФДУ

Факултетот за драмски уметности при УКИМ, на ден 18.04.2017 година во 17 часот ги кани сите заинтересирани кандидати за упис да присуствуваат на настанот кој ќе се организира, а на кој ќе имаат можност поблиску да се запознаат со можностите за студирање, студиските програми, пристапот во изучување на драмските уметности и спецификите на самото студирање.


Оваа година Отворентиот ден ќе ги потенцира студиите по Актерска игра и Филмска/ТВ и театарска продукција, за кои ќе се објави конкурс за упис на студенти во учебната 2017/18 година. На отворентиот ден ќе овозможиме интерактивна дискусија со матурантите околу студиите, активно учество на час по Актерска игра и презентација на кратки студентски филмови во продукција на ФДУ.

Прослава по повод Светскиот ден на театарот

Факултетот за драмски уметности во Скопје, традиционално, и оваа година ќе го одбележи Светскиот ден на театарот, 27 Март.
Прославата ќе биде отворена во 12 часот со шпански перформанс на студентите од катедрaта за Актерска игра под менторство на проф. Кренаре Невзати, а ќе продолжи со читање на светската и македонската порака по повод Светскиот ден на театарот. Потоа ќе започне маратон од студентски испитни претстави, музички изведби, ликовни, архитетктонски и фотографски изложби.

Курс по филмско сценарио и филмска драматургија

Факултетот за драмски уметности организира курс по филмско сценарио и филмска драматургија, со 12 интерактивни предавања.

Водител на курсот е Димитар Банов M.F.A. (Masters of Fine Arts) (Department of Screenwriting), Prague, Czech Republic.

Курсот започнува на 06.02.2017 година, во 15h на ФДУ.

СКОМРАХИ 2016

СКОМРАХИ 2016 - Постер   Годинешните студентски средби СКОМРАХИ ќе се одржат во периодот од 4ти до 8ми ноември.

Програмата за СКОМРАХИ 2016 можете да ја погледнете на следниот линк.

ФДУ на МЕСС, БИТЕФ и МОТ

На 28 септември и на 1 и 2 октомври, како дел од регионалниот проект ПРАВДА, студентите од Факултетот за драмски уметности во Скопје, заедно со студентите од Академиите и Факултетите за драмски уметности од Загреб, Љубљана, Белград, Нови Сад, Сараево и Цетиње ќе настапат на интернационалните театарски фестивали МОТ во Скопје, БИТЕФ во Белград и МЕСС во Сараево.

Конкурс за втор циклус студии 2016/17

Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во учебната 2016/2017 година.

Конкурс за трет циклус студии 2016/17

Конкурс за запишување студенти на трет циклус - докторски студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во академската 2016/2017 година.

Втор уписен рок за прв циклус студии 2016/17

Информација за слободни места за запишување во вториот уписен рок во учебната 2016/17 година.

На УКИМ ФАКУЛТЕТ ЗА ДРАМСКИ УМЕТНОСТИ во Скопје, во вториот рок може да се запишат студенти на студискaта програма за ФИЛМСКА И ТВ МОНТАЖА.

Конкурс ERASMUS + 2016/17

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за студиски престој на високообразовните институции во ЕУ.

Конкурс за прв циклус студии 2016/17

Конкурс за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во Скопје во учебната 2016/17 година.


PDFКонкурс за запишување студенти на I циклус студии на ФДУ во 2016/17 г.
PDFРокови за пријавување и проверка на знаења и умеења
Проект: ПРАВДА

На 06.04.2016 на Академијата за драмски уметности во Загреб (АДУ) со премиерната изведба на седум драмски дела на тема правда, претставен е досега најголемиот регионален проект на театарски академии и факултети.

Подготвителен курс по ФИЛМСКА И ТВ МОНТАЖА

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по Филмска и тв монтажа, од 11ти април до 5ти мај 2016 година.

Целта на курсот е да им помогне на кандидатите полесно и посигурно да го совладаат материјалот за приемен испит.
Водител на курсот е проф. м-р Лазар Секуловски, професор по Филмска и тв монтажа на ФДУ - Скопје.

Курсот започнува на 11.04.2016 година, во 17h на ФДУ.
Број на учесници - максимум 10 во група.

Подготвителен курс по ФИЛМСКО И ТВ СНИМАЊЕ

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по Филмско и ТВ снимање, од 11ти април до 5ти мај 2016 година.

Целта на курсот е да им помогне на кандидатите полесно и посигурно да го совладаат материјалот за приемен испит.
Водител на курсот е Вонр. проф. м-р Горан Трпчевски, професор по Филмско и тв снимање и Фотографија на ФДУ - Скопје.

Курсот започнува на 11.04.2016 година, во 17h на ФДУ.
Број на учесници - максимум 10 во група.

Ars Academica

Излезе од печат третиот број на списанието Ars Academica.
Списанието Ars Academica е научно списание што го објавуваат заеднички Факултетот за драмски уметности и Факултетот за музичка уметност – Скопје.

СКОМРАХИ 2015

СКОМРАХИ 2015 - Постер   Годинешните студентски средби СКОМРАХИ ќе се одржат во периодот од 6ти до 10ти ноември.

Програмата за СКОМРАХИ 2015 можете да ја погледнете на следниот линк.

ЈАВЕН ПОВИК

Министерството за економија ги известува заинтересираните студенти и млади претприемачи дека рокот за аплицирање по објавениот ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобри бизнис планови и за започнување на бизнис (www.economy.gov.mk/ javni_konkursi/oglasi/4515.html) објавен на 22.06.2015 година, се продолжува до 22.10.2015 година.


PDFУпатство за пишување бизнис план
PDFСоопштение
„(Вон)земјанинот Ли“ на „Прв кадар“ 2015

Документарниот филм „(Вон)земјанинот Ли“ на Сашко Мицевски е селектиран да учествува на 9от Меѓународен филмски фестивал „Прв кадар - 9 животи“ во Сараево, БиХ.

ФДУ на УНИКА 2015

На овогодишното издание на филмскиот фестивал на организацијата УНИКА (UNICA - Union Internationale du Cinéma), кој се одржа од 5-ти до 12-ти септември, во Санкт Петербург, Русија, Тамара Котевска, студент на катедрата за Филмска и тв режија во класата на проф. д-р Антонио Митриќески со филмот "Кројачи", е наградена со Почесна Диплома во конкуренција од 32 земји ширум светот. (линк до наградените филмови).
УНИКА e независна, невладина и интернационална организација. Таа е непрофитна организација и е членка на Интернационалниот совет за филм, телевизија и аудиовизуелна комуникација (I.F.T.C.), кој ужива консултативен статус во УНЕСКО. Во моментот УНИКА брои 32 земји членки, од кои најголем дел се од Европа. Членките се национални филмски асоцијации, федерации или сојузи кои ја претставуваат својата земја. Македонија е членка на УНИКА од 1996 година, преку Кино сојузот на Македонија.

ФДУ на меѓународниот фестивал „Видение“ во Русија

Краткиот филм „Надвор е ладно“ на Ана Јакимска, студентка на катедрата за Филмска и тв режија во класата на Вон. проф. д-р Антонио Митриќески, влезе во официјална конкуренција на меѓународниот фестивал „Видение“ во Кемерово, Русија.
„Надвор е ладно“ е испитен филм по Филмска и ТВ режија за трети семестар. Директор на фотографија е Бранко Аврамовски, студент на катедрата за Филмско и тв снимање, а монтажата е на Горјан Атанасов студент на катедрата за Филмска и тв монтажа.

Трет уписен рок на прв циклус студии 2015/16

На Факултетот за драмски уметности во Скопје, во прва година на прв циклус студии, во третиот уписен рок може да се запише 1 (еден) студент на редовни студии со кофинансирање на студиската програма Драмски актери со познавање на албански јазик.

Од следниот линк можете да го преземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2015/16 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во третиот уписен рок.

Втор уписен рок на прв циклус студии 2015/16

На Факултетот за драмски уметности во Скопје, во прва година на прв циклус студии, во вториот уписен рок може да се запишат 3 (три) студенти на редовни студии со кофинансирање на студиската програма Драмски актери со познавање на албански јазик.

Од следниот линк можете да го преземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2015/16 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во вториот уписен рок.

Конкурс ERASMUS + 2015/16

Конкурс за мобилност на студенти и наставници во рамките на ERASMUS+ програмата за академската 2015-2016.

Сите заинтересирани, апликациите ги доставуваат до доц. м-р Кристина Леловац, (lelovac.fda@gmail.com) ERASMUS координатор најдоцна до 20-ти октомвти, 2015 година.

Дополнителни информации побарајте на интернет-страната на Универзитетот:
www.ukim.edu.mk (Меѓународна соработка - ERASMUS +) или обратете се на меил адресите: international@ukim.edu.mk или mcenevska@ukim.edu.mk

Прв уписен рок на прв циклус студии 2015/16

Од следниот линк можете да го преземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2015/16 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во првиот уписен рок.

ФДУ на Филмскиот фестивал во Сараево

Филмот „Зелени ѕидови, црна храна“ на Сандра Ѓоргиева, III година на катедрата за филмска и тв монтажа во класата на вон. проф. м-р Лазар Секуловски и доц. м-р Владимир Павловски на Факултетот за драмски уметности во Скопје е селектиран во официјалната конкуренција на Филмскиот фестивал во Сараево, во категоријата - документарен филм.

Филмот е во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, сценариото, режијата и монтажата се на Сандра Ѓоргиева, сниматели се Марко Димитриевски и Кристијан Караџовски, студенти на катедрата за филмско и тв снимање во класата на вон. проф. м-р Горан Трпчевски, извршен продуцент е Јована Мишковска, студент на катедрата за продукција во класата на вон. проф. м-р Игор Вецовски, а музиката е на Трајко Симоновски, студент на Факултетот за музичка уметност, чиј ментор е доц. м-р Дарија Андовска.

Филмот „Зелени ѕидови, црна храна“ го истражува животот и условите во Студентскиот дом „Гоце Делчев“ во Скопје, пасивноста, отпорот на студентите, нивните стравови и права.

Својот фестивалски живот, филмот го започна на ДокуМа, филмски фестивал за документарен филм во Макарска, а неодамна беше прикажан и на Фестивалот за креативен документарен филм MakeDox.

ФДУ на Пула 2015

Дипломските филмови „Враќање“ во режија на Дина Дума и „Аудиција“ во режија на Лавинија Софрониевска влегоа во селекција на студентската програма на Филмскиот фестивал во Пула.

Сценариото за филмот „Аудиција“ е на Горјан Милошевски, директор на фотографија е Дарио Секуловски, монтажата е на Мартин Иванов, а во филмот играат: Милан Тоциновски, Игор Ангелов, Јордан Симонов, Јаков Ангелов и Ивана Павлаковиќ.

Сценариото за филмот „Враќање“ е на Александар Русјаков и Дина Дума, директор на фотографија е Наум Доксевски, монтажата е на Мартин Иванов, а во филмот играат: Ивана Павлаковиќ, Кристина Леловац, Димитрија Доксевски и Ивица Димитријевиќ.

Филмовите се во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, реализирани со поддршка на Агенцијата за филм на Р.Македонија.

ФДУ на Македокс 2015

Документарните филм „Зелени ѕидови, црна храна“ на Сандра Ѓоргиева, и „На велосипед“ на Горјан Атанасов, студенти на катедрата за филмска и тв монтажа во класата на проф. м-р Лазар Секуловски и доц. м-р Владимир Павловски беа премиерно прикажани на филмскиот фестивал за документарен филм Македокс 2015.

Сандра Ѓоргиева е сценарист, режисер и монтажер на документарниот филм „Зелени ѕидови, црна храна“, а сниматели се Марко Димитриевски и Кристијан Караџовски, студенти на катедрата за филмско и тв снимање во класата на проф. м-р Горан Трпчевски. Извршен продуцент е Јована Мишковска, студент на катедрата за продукција, во класата на проф. д-р Игор Вецовски, а музиката е на Трајко Симоновски, студент на Факултетот за музичка уметност во Скопје.
Филмот „Зелени ѕидови, црна храна“ е во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, а ја отсликува приказната за животот и условите на студентите во Студентскиот дом „Гоце Делчев“ во Скопје.

Горјан Атанасов е сценарист, режисер и монтажер на документарниот филм „На велосипед“, а сниматели се Кристијан Караџовски и Бранко Аврамовски, студенти на катедрата за филмско и тв снимање во класата на проф. м-р Горан Трпчевски. Музиката е на Иво Митковски, студент на Факултетот за музичка уметност во Скопје, а за звукот се погрижи Сашко Потер Мицевски.
Филмот „На велосипед“ е во продукција на Факултетот за драмски уметности во Скопје, а ги третира проблемите на велосипедистите во Скопје, нивната борба за права и простор слободно да возат низ градот, ненасилните активности и организирањето на „Критична маса“.

Конкурс за прв циклус студии 2015/16

Од следниот линк можете да го преземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2015/16 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во првиот уписен рок.

ФДУ во Загреб

Различни (Загреб 2015) - Постер  На 29 мај 2015 година, на театарската мала сцена „Видра“, (дел од Сатиричниот театар Керембух), на улица Драшковиќева 80, Загреб, се одигра претставата „Различни“. Факултетот за драмски уметности Скопје се претстави со шест едночинки на студентите од Катедрата по Филмска и Театарска драматургија пред Македонците кои живеат во Загреб и пред пошироката јавност. Артин Селмани, Мона Паскалова, Сашо Кокаланов, Марина Трајковска, Ивана Димова и Калија Киселички создадоа шест современи приказни кои се инспирирани од секојдневниот живот и под влијание на политичко општествениот контекст во кој живееме.
Идејата на проектот беше да бидат инволвирани студенти од драматургија, театарска режија и актерска игра од различни катедри и различни возрасти, да се постигне меѓу генерациска соработка.
Координатор на проектот беше м-р Катерина Момева, режисери - Драгана Милошевска Попова, веќе искусен и сериозен режисер, под чија иницијатива во проектот доаѓаат Драгана Стојчевска, која е четврта година и во подготовка на својата дипломска претстава, како и Дамјан Костовски студент на прва година на катедрата по театарска режија.
На штиците од театарот Видра (именуван по прекарот на Марин Држиќ), претставата ја одиграа шест млади актери, некои од нив сè уште студенти, а некои само што дипломираа: Мирјана Трповска, Никола Наковски, Емине Халил, Јеткин Сезаир, Марко Богдановски и Вирџинија Ристевска. Претставата имаше и своја оригинална музика, компонирана од Глигор Кондовски.
Проект се реализираше благодарение на СОВЕТОТ НА МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО НА ГРАД ЗАГРЕБ и по идеја на Г. Лазар Тошанов, претседателот на советот Томе Апостоловски и координаторот на проектот Рената Фирст.

Награда на The Monthly Film Festival

Филмот ВРАЌАЊЕ на Дина Дума доби награда FILM OF THE MONTH НА TMFF (The Monthly Film Festival). ВРАЌАЊЕ е во продукција на ФДУ, поддржан од Агенцијата за филм. Директор на фотографија е Наум Доксевски, монтажата е на Мартин Иванов, а во филмот играат: Ивана Павлаковиќ, Димитрија Доксевски, Кристина Леловац, Софија Куновска, Ивица Димитријевиќ, Владо Јовановски и Никола Ристановски.

Дипломски филмови на Short Film Festival of the Cote Bleue

Дипломските филмови Враќање во режија на Дина Дума, Аудиција во режија на Лавинија Софрониевска, Шекспирова 9/1 и Карма во режија на Владимир Митревски ќе бидат прикажани на 5-то издание на Short Film Festival of the Cote Bleue, Франција.

Меморандум за соработка со Филмскиот фестивал во Пула

Факултетот за драмски уметности во Скопје потпиша меморандум за соработка со Филмскиот фестивал во Пула.

„ВРАЌАЊЕ“ на „Los Angeles Cine Fest“

Филмот ВРАЌАЊЕ на Дина Дума е примен на Los Angeles Cine Fest.
ВРАЌАЊЕ е во продукција на ФДУ, со поддршка на Агенцијата за филм. Директор на фотографија е Наум Доксевски, монтажата е на Мартин Иванов, а во филмот играат: Ивана Павлаковиќ, Димитрија Доксевски, Кристина Леловац, Софија Куновска, Ивица Димитријевиќ, Владо Јовановски и Никола Ристановски.

Подготвителен курс по АКТЕРСКА ИГРА

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по актерска игра, од 5ти август до 10ти август 2015 година.

Целта на курсот е да им помогне на кандидатите полесно и посигурно да го совладаат материјалот за приемен испит.
Водител на курсот е вонреден професор М-р Мими ТАНЕВСКА-СРБИНОВСКА, професор по актерска игра на ФДУ - Скопје.
Курсот започнува на 05.08.2015 година, во 11h на ФДУ. Пријавувањето е во тек.


Уплатница - Подготвителен курс по актерска игра 2015/16

Од следниот линк можете да пристапите до информации за постапката за проверка на компетенции и литература за подготовка: Драмски актери.

„(Вон)земјанинот Ли“ на КФФ 2015

Документарниот филм „(Вон)земјанинот Ли“ на Сашко Мицевски избран во конкуренција од 2530 филмови од 102 земји на КФФ (Краљевски Филмски Фестивал) кој ќе се одржи од Краљево, Р.Србија.

Отворени денови на ФДУ

Од 18ти до 22ри мај 2015 година, во периодот помеѓу 11:00 и 14:00 часот вратите на Факултетот за драмски уметности во Скопје ќе бидат отворени за сите заинтересирани кандидати за упис на катедрите за драмски актери на Факултетот.


Заинтересираните кандидати ќе можат директно да комуницираат со професорите и да им постават прашања во врска со студиите, а ќе можат да се запознаат и со просторните и технички капацитети и услови кои што ги нуди Факултетот.

Отворен ден - запознајте го УКИМ

Отворен ден на УКИМ - Постер  
Запознајте се со можностите за студирање на УКИМ.
Дознајте која професија најдобро ви прилега.
Студентска мобилност.
Новитети.
Многубројни известувања за посетителите.


Универзитетски кампус, петок, 8 мај 2015, од 10 до 17часот.

Награда за најдобар документарен филм

Краткометражниот документарен филм „(Вон)земјанинот Ли“ ја доби наградата најдобар документарен филм на 16-от фестивал на студентски филм „Будење“.
Филмот е дипломска работа на Сашко Мицевски кој е режисер и монтажер на филмот, директор на фотографија е Наум Доксевски, а извршен продуцент е Илија Циривири.
Филмот е во продукција на Факултетот на Драмски уметности во Скопје.

Конкурс за „Талентс“ Сараево 2015

Талентс Сараево во рамки на 21от Sarajevo Film фестивал објави конкурс за учество на млади филмски професионалци од југоисточна Европа и јужен Кавказ.
Рокот за пријавување е до 30 април 2015.

„(Вон)земјанинот Ли“ на фестивалот „Будење“

Краткометражниот документарен филм „(Вон)земјанинот Ли“ влезе во селекција и ќе учествува на 16-от фестивал на студентски филм „Будење“. Проекцијата на филмот ќе биде на 29-ти март во Домот на млади во Белград.
Филмот е дипломска работа на Сашко Мицевски кој е режисер и монтажер на филмот, директор на фотографија е Наум Доксевски, а извршен продуцент е Илија Циривири.
Филмот е во продукција на Факултетот на Драмски уметности во Скопје.

Ars Academica

Списанието Ars Academica е научно списание што го објавуваат заеднички Факултетот за драмски уметности и Факултетот за музичка уметност – Скопје.
Идејата е на едно место да се промовира научната мисла на професорите и соработничкиот кадар на факултетите, засилени со научните трудови на нашите уредници од меѓународниот уредувачки одбор. Минатата година беа објавени два броја од списанието, а оваа година го подготвуваме следниот.

Награда на EASTWEEK Workshop во рамки на Trieste Film Festival

Тритментот за долгометражниот игран филм „MIDNIGHT TRAIN“ на Ана Јакимска, студент на катедрата за филмска и ТВ режија во класата на вон. проф. д-р Антонио Митриќески, работено под менторство на вон. проф. д-р Сашко Насев, е добитник на единствената награда на Филмскиот фестивал во Трст, Италија на работилницата EASTWEEK во конкуренција од десет пријавени проекти од различни европски земји. Наградата беше доделена од проф. д-р Павел Јех, Декан на филмската академија во Прага (ФАМУ).

Конкурс за сценарио за краток игран филм

Академијата за драмски уметности од Загреб во соработка со Факултетот за драмски уметности во Скопје, Академијата за уметности во Нови Сад, Академијата за сценски уметности во Сараево, Факултетот за драмски уметности во Белград и Цетиње, распишува конкурс за сценарио за краток игран филм во траење од 15 минути на тема „сведок на неправдата“.
На конкурсот може да учествуваат студентите по драматургија и сценарио и студентите од катедрата за филмска и ТВ режија.
За најдоброто сценарио ќе одлучи меѓународно жири составено од професори од партнерските факултети и академии од регионот. Одбраните сценарија ќе бидат претставени на Академијата за драмски уметности во Загреб, во рамките на студентскиот филмски фестивал ФРКА (Филмска ревија на драмските академии) која ќе се одржи од 17 до 19 април.
Рокот за достава на сценариото е 16 март 2015 година.

ФДУ на EASTWEEK Workshop во рамки на Trieste Film Festival

„Midnight Train“ - тритментот за долгометражниот филм на Ана Јакимска, студент на катедрата за Филмска и ТВ режија во класата на проф. д-р Антонио Митриќески е избран да учествува на „EASTWEEK- Script Writing Workshop for New Talents“ во рамките на Trieste Film Festival - Alpe Adria Cinema, Италија. Тритментот е работен под менторство на проф. д-р Сашко Насев, професор по Филмско и ТВ сценарио, а ќе биде дипломски филм на Ана Јакимска.

ФДУ на "The Goddess on the Throne“

Краткометражните филмови „Chicken Soup“ на Лидија Мојсовска и „Do it yourself“ на Андреј Георгиев, студенти на катедрата за Филмска и тв режија во класата на проф. д-р Антонио Митриќески влегоа во трка за најдобар филм на фестивалот "The Goddess on the Throne“ во Приштина.

„(Вон)земјанинот Ли“ на EUROSHORTS 2014

Краткометражниот документарен филм „(Вон)земјанинот Ли“, на Сашко Мицевски влезе во трка за најдобар документарен филм на фестивалот EUROSHORTS 2014 во Полска.

Награда за најдобра монтажа на документарен филм

Краткометражниот документарен филм „(Вон)земјанинот Ли“, на Сашко Мицевски ја доби наградата за најдобра монтажа на документарен филм на фестивалот Delhi Shorts International Film Festival во Индија.
Филмот е дипломска работа на Сашко Мицевски кој е режисер и монтажер на филмот, директор на фотографија е Наум Доксевски, а извршен продуцент е Илија Циривири.
3th Delhi Shorts International Film Festival

Две награди за филмот „Шекспирова 9/1“

На осмото издание на фестивалот КРАФ (Kragujevački Festival Antiratnog i Angažovanog Filma) во Крагуевац, Србија, краткиот игран филм „Шекспирова 9/1“ во режија на Владимир Митревски, студент на Факултетот за драмски уметности од Скопје, освои две награди: прва награда од жирито на фестивалот за најдобар студентски филм и признание од публиката за најдобар филм.

45 години Факултет за Драмски Уметности

45 години ФДУ - Постер  На 1 ноември 2014 год. Факултетот за Драмски Уметности – Скопје одбележува 45 години од основањето.


Во рамки на одбележувањето на јубилејот ќе се одржат свечена академија и претставата DIES IRAE, меѓународна конференција во Охрид на тема „Искуствата и перспективите на факултетите за драмски уметности“ и годинешната манифестација СКОМРАХИ.

Промоција на монографија

Промоција на монографијата „Димитар Ќостаров - Реалистичка поетика и естетика на еден режисер“ од д-р Ана СТОЈАНОСКА.

Проекција на дипломски филмови - 2014

Премиерна проекција на дипломски филмови во CINEPLEXX:


„АУДИЦИЈА“

Режија: Лавинија Софрониевска, Директор на фотографија: Дарио Секуловски
Сценарио: Горјан Милошевски, Монтажа: Мартин Иванов
Играат: Милан Тоциновски, Игор Ангелов, Јордан Симонов, Јаков Ангелов, Ивана Павлаковиќ


„ШЕКСПИРОВА 9/1“

Режија и монтажа: Владимир Митревски, Директор на фотографија: Дејан Димески
Сценарио: Димитрија Доксевски, Владимир Митревски
Играат: Димитрија Доксевски, Кристина Леловац, Емил Рубен, Лазар Манасков


„ВРАЌАЊЕ“

Режија: Дина Дума, Директор на фотографија: Наум Доксевски
Сценарио: Александар Русјаков, Дина Дума, Монтажа: Мартин Иванов
Играат: Ивана Павлаковиќ, Кристина Леловац, Димитрија Доксевски, Ивица Димитријевиќ


Филмовите се реализирани со поддршка на Агенцијата за филм на Р.Македонија.

Курс за јавно говорење

Факултетот за драмски уметности – Скопје организира курс за јавно говорење. Повеќе информации на следниот линк.

Документи за запишување

Запишувањето на примените кандидати ќе се врши на 26 и 27 август 2014 година од 8:00 - 15:00 часот.
Информации за докуметите потребни за запишување можете да најдете во документот од следниот линк.

ГРАН ПРИ за „Враќање“ на 28 Филмски фестивал Херцег Нови

Краткометражниот игран филм „Враќање“ во режија на Дина Дума, на филмскиот фестивал во Херцег Нови е добитник на првата награда во рамките на студентската филмска програма. Наградата ГРАН ПРИ е доделена од жирито на фестивалот за најдобар филм во целост.

На фестивалот во Хергец Нови, беа прикажани уште два играни краткометражни филмови и еден документарен филм во продукција на Факултетот за драмски уметности од Скопје и тоа: “Шекспирова 9/1”, “Аудиција” и “Вонземјанинот Ли”.

Скопската премиера на “Враќање”, но и на “Шекспирова 9/1” и “Аудиција” е закажана за крајот на септември.

Прв уписен рок на ФДУ во учебна 2014/15

Од следниот линк можете да го преземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2014/15 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во првиот уписен рок.

Подготвителен курс по ТЕАТАРСКА РЕЖИЈА

Факултетот за драмски уметности во Скопје на 13.06.2014 (петок) со почеток во 12 часот организира подготвителни часови по театарска режија.

Часовите ќе се одржат само на 13.06.2014 година и ќе бидат бесплатни.
Бројот на посетители е ограничен.

За повеќе информации превземете го pdf документот од линкот.

Подготвителен курс по АКТЕРСКА ИГРА

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по актерска игра, со почеток од 16.06.2014, во траење од 7 дена.

Водител на курсот е вон. проф. М-р Зоја БУЗАЛКОВСКА, професор по Aктерска игра на ФДУ.
Бројот на посетители е ограничен.


За повеќе информации превземете го pdf документот од линкот.

Конкурс за прв циклус студии 2014/15

Конкурсот за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје - Факултет за драмски уметности во учебната 2014/2015 година како pdf документ можете да го превземете од следниот линк.

ФДУ НА SKOPJE FILM FESTIVAL 2014

Студентски филмови на Скопје филм фестивал 2014 - Постер  Скопскиот филмски фестивал од оваа година во соработка со Факултетот за драмски уметности воведува програма на студентски филмови. Програма, во чии рамки ќе ги претставиме кратките играни и документарни остварувања на најмладите, со цел да ги промовираме, но и да им дадеме можност да го валоризираат својот труд токму онаму каде што треба, во киносала и пред публика. На 17. издание на Скопскиот филмски фестивал имаме дури 17 филма, од кои десет се документарни, а седум се играни.


Влезот е слободен. Повелете!

Конкурс во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ за 2014/15 година

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за реализирање на студиски престој на високообразовна институција во ЕУ.

Контролни испити ЕРАЗМУС МУНДУС +

Се информираат сите заинтересирани кандидати што ќе конкурираат за стипендиите ЕРАЗМУС МУНДУС + дека контролните испити за проверка на знаењето на странски јазик ќе се одржат на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје во следните термини:


 • англиски јазик на 24, 25, 28, 29 и на 30 април 2014 г. од 11 часот,
  од 5 до 9 мај и од 12 до 15 мај од 11 часот
 • германски јазик на 25 април и на 6 мај 2014 г. од 11 часот
 • италијански јазик на 28 април и 5 мај 2014 г. од 11 часот
 • француски јазик на 17 мај 2014 г. од 11 часот.

За другите странски јазици испитот ќе се реализира во договор со Деканатот и со соодветниот професор.

По полагање на контролниот испит, кандидатот добива уверение за познавање на странски јазик на соодветното рамниште во согласност со Европската јазична рамка.

За пријавување за испитот и за сите дополнителни информации, обратете се во Архивата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје.

Контакт-телефон: 02 32 40 436.

Услови за запишување за прв циклус студии 2014/15

Информации за кандидатите за запишување во прв циклус студии на Факултетот за драмски уметности во Скопје.
Од следните линкови можете да пристапите до информации за постапката за проверка на компетенции и литература за подготовка:

Отворени денови на ФДУ

Од 14ти до 18ти април 2014 година, во периодот помеѓу 11:00 и 14:00 часот вратите на Факултетот за драмски уметности во Скопје ќе бидат отворени за сите заинтересирани кандидати за упис на некоја од катедрите на Факултетот.


Заинтересираните кандидати ќе можат прашањата во врска со студиите директно да им ги постават на професорите на ФДУ, а ќе можат да се запознаат и со просторните и технички капацитети и услови кои што ги нуди Факултетот.

Натпревар за краток драмски текст

Факултетот за драмски уметности – Скопје во соработка со
Регионална Мрежа Aкадемијa - лого Akademija dramske umjetnosti – Zagreb,
Akademijа za gledališče, radio, film in televizijo – Ljubljana,
Fakultet dramskih umetnosti – Beograd,
Akademija umetnosti - Novi Sad,
Akademijа scenskih umjetnosti – Sarajevo и
Fakultet dramskih umjetnosti – Cetinje
распишува

НАТПРЕВАР ЗА КРАТОК ДРАМСКИ ТЕКСТ

во траење до 15 мин.
на тема: Правда
макс. број ликови: 5
должина на текстот: 10-15 страници драмски дијалог или 3-5 страници драмски монолог
жанрот и стилот на делото не се одредени.

Проекција на дипломски филмови - 2013

Премиерна проекција на дипломски филмови во кино Фросина, вторник, 10.12.2013, во 20 часот.

ФДУ - Центар за кариера

Во рамки на Факултетот за драмски уметности – Скопје формиран е центар за кариера кој има за цел да ги подготви студентите при преминот од академскиот живот до професионално вработување, да ги поврзе со работодавачите и да им понуди поддршка во стекнување на знаења и вештини кои се потребни во модерниот професионален свет.

За повеќе информации превземете го pdf документот.

СКОМРАХИ 2013

Годинешните студентски средби СКОМРАХИ ќе се одржат во периодот од 9ти до 15ти ноември.
Програмата за СКОМРАХИ 2013 можете да ја превземете и како pdf документ.

Курс за јавно говорење

Факултетот за драмски уметности – Скопје организира курс за јавно говорење. Повеќе информации на следниот линк.

Информација за слободни места на ФДУ Скопје

Од следниот линк можете да го превземете документот со информација за слободни места за упис на кандидати за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2013/14 учебна година.

Конкурс за втор циклус студии - 2013/14

Документот со извадок од конкурсот за запишување студенти на втор циклус студии на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во учебната 2013/2014 година можете да го превземете од следниот линк.

Примени кандидати на ФДУ Скопје во првиот уписен рок

Од следните линкови можете да ги превземете документите со листата на примени студенти во новата 2013/14 учебна година:

Информација за слободни места на ФДУ Скопје

Од следниот линк можете да го превземете документот со информација за слободни места за упис на кандидати за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2013/14 учебна година.

Алумни клуб - Правилник

На ден 23.05.2013 година донесен е правилникот за АЛУМНИ КЛУБОТ на Факултетот за драмски уметности. Документот можете да го превземете од следниот линк.

Резултати од првиоиот круг

Од следните линкови можете да ги превземете резултатите од првиот круг со освоени бодови на кандидатите за запишување во прв циклус студии во 2013/14 учебна година:

Соопштение

Соопштение за кандидатите за упис на ФДУ - Скопје.
Се молат сите кандидати за упис на ФДУ - Скопје, своите електронски пријави во iKnow системот да ги пополнуваат со КИРИЛИЧНА ПОДДРШКА. Во продолжение имате и напатствија за уписисте од страна на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје.

Прв уписен рок на ФДУ во учебна 2013/14

Од следниот линк можете да го превземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2013/14 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во првиот уписен рок.

Електронско спроведување на уписи

Факултетот за драмски уметности, во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје ве информира за можноста за електронска регистрација на престојните уписи на УКИМ. Заинтересираните кандидати за упис на ФДУ - Скопје, задолжително треба да се пријават (регистрираат) по електронски пат и да ги следат инструкциите објавени на www.upisi.ukim.mk.

КОНСУЛТАЦИИ ЗА УПИС НА СТУДИИ ПО АКТЕРСКА ИГРА

Со цел да им помогне на кандидатите да се подготват за примениот испит по Актерска игра Факултет за драмски уметности – Скопје ќе организира консултативни средби со заинтересираните кандидати. Кандидатите кои сè уште се двоумат околу изборот на монологот за приемниот испит, низ заеднички разговор во кој ќе имаат можност да ги претстават своите афинитети и интереси, ќе добијат препораки за да полесно го направат конечниот избор. Оние пак кои веќе одбрале со што ќе се претстават ќе добијат насоки за анализа и разработка на текстот.


Заинтересираните кандидати ќе имаат можност да поминат и некои вежби за ослободување, концентрација, координација, како и развој на фантазијата.


Консултативните средби ќе се одржат на 3 јули и на 5 август на Факултет за драмски уметности - Скопје со почеток во 17 часот. Времетраењето на средбата ќе зависи од бројот на кандидатите, со цел на секој кандидат да му се посвети индивидуално време но и време потребно за некои групни вежби.


Заинтересираните кандидати можат да се јават на следниве е-маил адреси: fdu@ukim.edu.mk или lelovacfda@gmail.com

Услови за запишување за прв циклус студии 2013/14

Информации за кандидатите за запишување во прв циклус студии на Факултетот за драмски уметности во Скопје.
Од следните линкови можете да пристапите до информации за постапката за проверка на компетенции и литература за подготовка:

Конкурс за прв циклус студии 2013/14

Конкурсот за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје - Факултет за драмски уметности во учебната 2013/2014 година како pdf документ можете да го превземете од следниот линк.

ФДУ - Мултилатерален договор

Факултетот за драмски уметности, во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, склучи мултилатерален договор за соработка при размена на уметнички, педагошки и научни искуства, взаемно подлабоко разбирање и запознавање со постоечките традиции, како и развојот на новите трендови во сите споменати области со драмските академии/факултети од Западен Балкан.

Договорот за соработка е потпишан во Нови Сад, на ден 22.04.2013. година, при Средба на драмските академии/факултети од Западен Балкан, од страна на деканите или нивните претставници.

Подготвителен курс по ФИЛМСКА И ТЕАТАРСКА ПРОДУКЦИЈА

Почитувани кандидати за Подготвителниот курс по Филмска и театарска продукција.

Ве информираме дека Подготвителниот курс по Филмска и театарска продукција ќе започне на 9-ти Мај во 15 h, наместо во претходно најавениот термин. Корекцијата на терминот е поради првомајските и велигденските празници.


За повеќе информации превземете го pdf документот од линкот.

Ден на високото образование

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје организира активности по повод денот на високото образование, 24 април.

Подготвителен курс по ФИЛМСКА И ТЕАТАРСКА ПРОДУКЦИЈА

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс за приемен испит на филмска и театарска продукција: „ВОВЕД ВО ФИЛМСКА И ТЕАТАРСКА ПРОДУКЦИЈА“.


За повеќе информации превземете го pdf документот од линкот.

ЈАВЕН ПОВИК

За организирање на натпревар за започнување на бизнис.

ЕРАЗМУС - ПРОГРАМА ЗА МОБИЛНОСТ

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје објавува конкурс во рамки на програмата за мобилност ERASMUS LLL за академската 2013/2014 година.

ERASMUS MUNDUIS ACTION 2

Oтворен конкурс во рамки на програмите за мобилност ERASMUS MUNDUIS ACTION 2 за академската 2013/2014 година


ИСТРАЖУВАЊЕ

ШТО ПРЕТСТАВУВА ЗА ВАС ЕЛЕКТРОНСКО ЗЛОСТАВУВАЊЕ?Зборови и слики во cyber просторот.
Што претставува за Вас Електронско злоставување?


Кликнете овде!Благодариме на соработката,

- истражувачки тим на ИСППИ


Дополнителен конкурс за втор циклус студии на ФДУ

Дополнителен конкурс за запишување на студенти на втор циклус студии на студиските програми на Факултетот за драмски уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. PDF документот можете да го превземете од следниот линк.

СКОМРАХИ 2012 - Билтен 1

Од следниот линк можете да го превземете СКОМРАХИ 2012 - Билтен бр.1 како pdf документ.

Курс за јавно говорење

Факултетот за драмски уметности – Скопје организира курс за јавно говорење. Повеќе информации на следниот линк.

СКОМРАХИ 2012

Годинешните студентски средби СКОМРАХИ ќе се одржат во периодот од 5ти до 10ти ноември.
Програмата за СКОМРАХИ 2012 можете да ја превземете и како pdf документ.

КОНКУРС

Конкурс за избор на заменик на Студентски Правобранител на Факултетот за драмски уметности.

Конкурс за втор циклус студии - 2012/13 - Продолжен рок

Продолжување на роковите за реализација на Конкурсот за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во Скопје во учебната 2012/2013 година. PDF документот можете да го превземете од следниот линк.

Трет уписен рок на ФДУ во учебна 2012/13

Од следниот линк можете да го превземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2012/13 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во третиот уписен рок.

Резултати од вториот уписен рок

Од следните линкови можете да ги превземете резултатите од вториот уписен рок за запишување во прв циклус студии на ФДУ во 2012/13 учебна година:

Конкурс за втор циклус студии - 2012/13

Конкурсот за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во учебната 2012/2013 година како pdf документ можете да го превземете од следниот линк.

Втор уписен рок на ФДУ во учебна 2012/13

Од следниот линк можете да го превземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2012/13 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во вториот уписен рок.

СООПШТЕНИЕ

Сите кандидати што сакаат да се запишат на втор уписен рок ќе мора да креираат нов профил на www.upisi.ukim.mk, без разлика на тоа дали веќе имаат креирано профил за првиот уписен рок.
Дополнително, оние кандидати кои имаат креирано профил за првиот уписен рок, ќе мора да се регистрираат на системот со нова електронска адреса (различна од онаа што ја користеле за првиот уписен рок.)

Информација за пријавените кандидати за запишување на прв циклус студии

Проверката на компетенциите за студиските програми: Филмска и ТВ режија, Филмска и ТВ монтажа и Филмско и ТВ снимање ќе се спроведува од 18ти август (сабота) до 24ти август (петок), 2012 година.
Деатлниот распоред ќе биде истакнат на Факултетот за драмски уметности во Скопје.
Пријавените кандидати за запишување на првиот циклус студии на ФДУ задолжително треба да поседуваат документ за идентификација (лична карта или пасош) при проверка на компетенциите.

Прв уписен рок на ФДУ во учебна 2012/13

Од следниот линк можете да го превземете документот во кој кандидатите за запишување во прв циклус студии на ФДУ во новата 2012/13 учебна година, ќе ги најдат потребните информации за пријавување во првиот уписен рок.

Услови за запишување за прв циклус студии 2012/13

Информации за кандидатите за запишување во прв циклус студии на Факултетот за драмски уметности во Скопје.
Од следните линкови можете да ги пристапите до информации за постапката за проверка на компетенции и литература за подготовка:

Информации за конкурсот за прв циклус студии 2012/13

Превземете го документот со информации за кандидатите за запишување во прв циклус студии на Факултетот за драмски уметности во Скопје.

СООПШТЕНИЕ

Пријавувањето на испити во испитната сесија Август - Септември ќе се врши од 1ви до 10ти август 2012 год.

СООПШТЕНИЕ

Упис на зимскиот семестар во учебната 2012/13 год. ќе се врши од 10ти до 15ти септември 2012 год.

Електронско спроведување на уписи

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје воведува систем за електронско спроведување уписи на УКИМ. Заинтересираните кандидати за упис на ФДУ - Скопје кои сакаат да се пријават по електронски пат треба да ги следат инструкциите објавени на www.upisi.ukim.mk.

Македонски играни филмови на ФДУ

Почитувани кандидати за запишување на Факултетот за драмски уметности,
со цел да се запознаете со дел од македонската филмска продукција, Факултетот за драмски уметности во Скопје ќе организира проекции на македонски играни филмови од 30 мај до 30 јуни 2012 година (понеделник-петок), од 10-12 h и од 12-14 h.

Конкурс за прв циклус студии 2012/13

Почитувани,
Ве известуваме дека на 25 април (среда) во весникот Дневник беше објавен Конкурсот за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2012/2013 година.


Конкурсот е достапен во електронска форма на интернет-страницата www.ukim.edu.mk

Отворени денови на ФДУ

Пред претстојните уписи на нови студенти, Факултетот за драмски уметности во Скопје организира ОТВОРЕНИ ДЕНОВИ НА ФДУ на 27 април 2012 год. со почеток во 10 часот. Повелете, посетете нè.

Конкурс за прв циклус студии 2012/13

Факултетот за драмски уметности во Скопје, оваа година ќе врши упис на кандидати за следниве студиски програми:

 • Филмско и ТВ снимање
 • Филмска и ТВ монтажа
 • Филмска и ТВ режија
ФДУ на Денови на образование и кариера 2012

Во рамките на 15от Меѓународен саем за образование и кариера - ДЕНОВИ НА ОБРАЗОВАНИЕ И КАРИЕРА 2012, Факултетот за драмски уметности ќе одржи презентација на 28.04.2012, сабота, со почеток во 10 часот.

Одбележување на Светскиот ден на театарот

Одбележувањето на Светскиот ден на театарот започна со читањето на меѓународната и национална порака, која ја пренесе великанот на македонското глумиште, Мето Јовановски.

Во продолжение следуваше трибината по повод 60-годишнината од дипломирањето на првите македонски режисери, некогашни професори на ФДУ и големи театарски дејци: Тодорка Кондова-Зафировска и Димитрие Османли.

Конкурс - Еразмус стипендии

Во рамки на програмата Еразмус ЛЛЛ која е дел од програмта за Доживотно учење на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за реализирање на студиски престој на високообразовна институција во ЕУ. Повеќе информации на следниот линк.

Курс по актерска игра

Факултетот за драмски уметности – Скопје организира SANFORD MEISNER APPROACH ДВОМЕСЕЧЕН КУРС ПО АКТЕРСТВО по пристапот на Санфорд Мајснер - САД. Повеќе информации на следниот линк.


Превземите ја веста како pdf документ.

Курс за јавно говорење

Факултетот за драмски уметности – Скопје организира курс за јавно говорење. Повеќе информации на следниот линк.

Дополнителен конкурс за втор циклус студии - 2011/12

Дополнителниот конкурс за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во учебната 2011/2012 година како pdf документ можете да го превземете од следниот линк.

Подготвителен курс по Филмска и ТВ монтажа

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по Филмска и ТВ монтажа под водство на вон. проф. м-р Лазар Секуловски, професор по Филмска и ТВ монтажа на ФДУ - Скопје.
Курсот започнува на 01.03.2012 година, во 17h на ФДУ.


За повеќе информации превземете го pdf документот од линкот.

Подготвителен курс по Филмско и ТВ снимање

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по Филмско и ТВ снимање под водство на вон. проф. м-р Горан Трпчевски, професор по Филмско и ТВ снимање и Фотографија на ФДУ - Скопје.
Курсот започнува на 01.03.2012 година, во 17h на ФДУ.


За повеќе информации превземете го pdf документот од линкот.

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите од Факултетот за драмски уметности во Скопје дека ќе можат да ги пријават испитите од 24 до 29 декември, 2011 година, а заверка на зимски и упис на летен семестар ќе биде од 25 до 31 јануари, 2012 година.


Превземете го соопштението како pdf документ.

СКОМРАХИ 2011

Програмата на јубилејните 20ти студентски средби СКОМРАХИ можете да ја превземите во pdf формат од следниот линк.

Академска сцена во чест на СКОМРАХИ 2011

Оваа година Фестивалот „Скомрахи“ слави јубилеј 20 години постоење, Академска сцена во чест на тоа организира 10 дневен уметнички Маратон!

Нема се да откриваме за да биде публиката во исчекување, но она што може да го гарантираме се незаборавни моменти!!!

Маратонот започнува во четврток 24ти ноември во 21ч со првиот и единствен мјузикл на ФДУ - „Срешта“ во режија на Саша Нацевски, продолжува на 25ти ноември повторно во 21ч кога ќе се случи драмското читање на текстот „Тетовирање“ кој доби посебно признание од конкурсот за оригинален текст на МНТ. А во сабота на 26ти во 21ч ќе се оддигра дипломската претстава „Дон Жуан се враќа од војна“ на Е.Ф.Хорват.

Фестивалот „Скомрахи“ ќе се одвива од 27ми ноември до 1ви декември. Публиката ќе има можност да погледне претстави и филмови на студенти од факултетите за драмски уметности од Софија, Љубљана, Белград, Сараево, Загреб, Салзбург и Скопје! Фестивалот ќе се одвива во Драмски театар и секако на Академска сцена - ФДУ.

Четврток, петок и сабота маратонот продолжува!!!!

Затоа им препорачуваме на пријателите да земат воздух и да му се препуштат на Академскиот уметнички бран!!!
Следат многу изненадувања!!!

Ве очекуваме!!!

СКОМРАХИ 2011

Јубилејните 20-ти студентски средби СКОМРАХИ 2011 ќе се одржат од 27 ноември до 1 декамври 2011 година.

Данте Спиноти на ФДУ

Добитникот на наградата за животно дело „Златна КАМЕРА 300“ Данте Спиноти во среда, на 19.10.2011 во 11 часот ќе одржи предавање на ФДУ - Скопје.

Курс за јавно говорење

Факултетот за драмски уметности – Скопје организира курс за јавно говорење. Повеќе информации на следниот линк.


Уплатница - Курс за јавно говорење
Академска сцена 2011/12

На 6ти oктомври во 20ч. ќе започне новата сезона на Академската сцена на Факултетот за драмски уметности. Репертоарот до 15ти oктомври можете да го превземете како pdf документ.
Повеќе информации за press конференцијата по повод отварањето новата сезона на Академска сцена прочитајте во документот на следниот линк.

Конкурс за втор циклус студии - 2011/12

Конкурсот за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во учебната 2011/2012 година како pdf документ можете да го превземете од следниот линк.

ФДУ основна литература за прв циклус студии - 2011/12

Списокот на основна литература која студентите на прв циклус студии ќе ја користат за полагање на испитите во учебната 2011/2012 година во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

ФДУ основна литература за втор циклус студии - 2011/12

Списокот на основна литература која студентите на втор циклус студии ќе ја користат за полагање на испитите во учебната 2011/2012 година во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

Свечено доделување на индекси - 2011/12

Свеченото доделување на индекси на студентите запишани на прва година отсек драмски актери со познавање на Македонски, Албански и Турски јазик ќе се одржи во четврток, на 15 септември 2011 год. на академската сцена на ФДУ со почеток во 19:30 часот.
По доделувањето следува политичкото кабаре "Оркестар ББ" - испит по Актерска игра на студентите во класата на проф. Владо ЦВЕТАНОВСКИ и проф. Мими ТАНЕВСКА - СРБИНОВСКА. Повеќе информации на следниот линк.

Прелиминарна ранг - листа за учебната 2011/12

Прелиминарна ранг - листа на кандидатите за запишување во I година на УКИМ - Факултетот за Драмски Уметности - Скопје, студиска програма: драмски актери на македонски јазик за учебната 2011/2012 година

Прелиминарна ранг - листа за учебната 2011/12

Прелиминарна ранг - листа на кандидатите за запишување во I година на УКИМ - Факултетот за Драмски Уметности - Скопје, студиска програма: драмски актери на албански јазик за учебната 2011/2012 година

Прелиминарна ранг - листа за учебната 2011/12

Прелиминарна ранг - листа на кандидатите за запишување во I година на УКИМ - Факултетот за Драмски Уметности - Скопје, студиска програма: драмски актери на турски јазик за учебната 2011/2012 година.

Резултати од првиот круг за учебната 2011/12

Резултатите од првиот круг од проверката на компетенции за пријавените кандидати за учебната 2011/12 - драмски актери со познавање на албански и турски јазик како pdf документ можете да ги превземите од следниот линк.

Резултати од првиот круг за учебната 2011/12

Резултатите од првиот круг од проверката на компетенции за пријавените кандидати за учебната 2011/12 - драмски актери како pdf документ можете да ги превземите од следниот линк.

Список на пријавени кандидати за учебната 2011/12

Списокот на пријавени кандидати на УКИМ, Факултет за Драмски Уметности – Скопје за учебната 2011/2012 год во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

СООПШТЕНИЕ

Во рамките на реализацијата на Конкурсот за запишување студенти во акдемската година 2011/2012, Ве известуваме дека согласно член 12 од Законот за изменување и дополнување на Законот за високото образование, примените кандидати при запишувањето добиваат бесплатни индекси и студентски легитимации.


Превземите го соопштението како pdf документ.

СООПШТЕНИЕ

Со оглед дека 30 август (вторник) е државен празник и е неработен ден, примените кандидати ќе се запишуваат само на 31 август (среда).


Превземите го соопштението како pdf документ.

Yoshiko Chuma на ФДУ
Yoshiko Chuma - Телото зборува - танцов театар, кореодрама

Во рамките на вториот циклус студии по предметот Актерска игра се одржа настава „Телото зборува - танцов театар, кореодрама“ под водство на Yoshiko Chuma.
На следниот линк можете да видите повеќе фотографии.

Прв циклус студии 2011/12 - Рецитации по избор на комисијата

Согласно со условите за запишување во првиот циклус на студии за 2011/12 година кандидатите треба да припремат рецитација на песна по избор на комисијата.
Песните (рецитациите) можете да ги превземите како pdf документ.
Повеќе информации за условите за запишување на следниот линк.

Конкурс за прв циклус студии 2011/12

Врз основа на конкурсот за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2011/12 година на Факултетот за драмски уметности ќе се запишат вкупно 24 студенти.


Уплатница - Такси за пријавување 2011/12

Конкурсот е објавен на официјалниот сајт на универзитетот, а можете да го превземете во pdf формат и од следниот линк.

Подготвителен курс по актерска игра 2011/12

Факултетот за драмски уметности организира подготвителен курс по актерска игра под водство на доц. м-р Мими Таневска, професор по Актерска игра на ФДУ.
Курсот започнува на 03.08.2011 година, во 11h на Академската сцена на ФДУ.
Бројот на посетители е ограничен.


Уплатница - Подготвителен курс по актерска игра 2011/12

За повеќе информации превземете го pdf документот од линкот.

СКОМРАХИ 2011

Манифестацијата СКОМРАХИ 2011 ќе започне на 1 ноември 2011 год.

Прв циклус студии 2011/12

Факултетот за драмски уметности во Скопје, оваа година ќе врши упис на кандидати за следниве студиски програми:

 • Драмски актери
 • Драмски актери со познавање на албански јазик
 • Драмски актери со познавање на турски јазик
СКОМРАХИ 2010

Манифестацијата СКОМРАХИ 2010 ќе започне на 1 ноември 2010 год.

Втор циклус студии 2010/11

Од Октомври 2010 година, Факултетот за драмски уметности во Скопје организира втор циклус (постдипломски) студии по следниве области:

 • Театрологија - проф. др. Јелена Лужина
 • Актерска игра - проф. Владимир Милчин
 • Драматургија - проф. мр. Русомир Богдановски
 • Театарска режија - проф. Слободан Унковски
 • Продукција - проф. Мартин Панчевски
 • Филмско и ТВ сценарио - доц. др. Сашко Насев
 • Филмска и ТВ режија - проф. Столе Попов
 • Филмско и електронско снимање - проф. Апостол Трпески
 • Монтажата како аудиовизуелно естетско поимање - проф. Димитар Грбевски

Ќе се врши упис на кандидати со завршено високо образование (прв циклус студии со 240 кредити и минимум просек 8) на ФДУ, но и кандидати од сличен факултет или Академија И други области со комплетирано високо образование (прв циклус универзитетски студии со 240 кредити и минимум просек 8) кои ќе треба да исполнат одредени услови.

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” го распиша конкурсот за упис на вториот циклус. Пријавувањето и интервјуата со кандидатите ќе биде од 10 до 20 септември.

Подетални информации можат да се добијат од раководителите на студиските програми и од вон.проф. мр. Лазар Секуловски, продекан на ФДУ.

ФДУ Одлука - Предметни професори во I циклус студии

Одлука за определување на предметни професори за соодветни предметни програми од прв циклус студии.

ФДУ Одлука - Предметни професори во II циклус студии

Одлука за определување на предметни професори за соодветни предметни програми од втор циклус студии, за учебната 2018/19 година.

ФДУ - Центар за кариера

Во рамки на Факултетот за драмски уметности – Скопје формиран е центар за кариера кој има за цел да ги подготви студентите при преминот од академскиот живот до професионално вработување, да ги поврзе со работодавачите и да им понуди поддршка во стекнување на знаења и вештини кои се потребни во модерниот професионален свет.

За повеќе информации превземете го pdf документот.

ЕРАЗМУС - ПРОГРАМА ЗА МОБИЛНОСТ

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје објавува конкурс во рамки на програмата за мобилност ERASMUS LLL за академската 2013/2014 година.

ERASMUS MUNDUIS ACTION 2

Oтворен конкурс во рамки на програмите за мобилност ERASMUS MUNDUIS ACTION 2 за академската 2013/2014 година


Конкурс - Еразмус стипендии

Во рамки на програмата Еразмус ЛЛЛ која е дел од програмта за Доживотно учење на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за реализирање на студиски престој на високообразовна институција во ЕУ. Повеќе информации на следниот линк.

Распоред на часови - зимски семестар 2018/19

Од следниот линк може да го преземете распоредот на часови во зимскиот семестар за студентите во прв циклус на студии во учебната 2018/19.

Конкурс за сценарио за краток игран филм

Академијата за драмски уметности од Загреб во соработка со Факултетот за драмски уметности во Скопје, Академијата за уметности во Нови Сад, Академијата за сценски уметности во Сараево, Факултетот за драмски уметности во Белград и Цетиње, распишува конкурс за сценарио за краток игран филм во траење од 15 минути на тема „сведок на неправдата“.
На конкурсот може да учествуваат студентите по драматургија и сценарио и студентите од катедрата за филмска и ТВ режија.
За најдоброто сценарио ќе одлучи меѓународно жири составено од професори од партнерските факултети и академии од регионот. Одбраните сценарија ќе бидат претставени на Академијата за драмски уметности во Загреб, во рамките на студентскиот филмски фестивал ФРКА (Филмска ревија на драмските академии) која ќе се одржи од 17 до 19 април.
Рокот за достава на сценариото е 16 март 2015 година.

ФДУ - Центар за кариера

Во рамки на Факултетот за драмски уметности – Скопје формиран е центар за кариера кој има за цел да ги подготви студентите при преминот од академскиот живот до професионално вработување, да ги поврзе со работодавачите и да им понуди поддршка во стекнување на знаења и вештини кои се потребни во модерниот професионален свет.

За повеќе информации превземете го pdf документот.

ФДУ задолжителна литература за прв циклус студии - 2013/14

Списокот на задолжителна литература која студентите на прв циклус студии ќе ја користат за полагање на испитите во учебната 2013/2014 година во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

ФДУ - Термини за консултации

Од следниот линк можете да го превземете документот со термини за консултации на ФДУ.

ЕРАЗМУС - ПРОГРАМА ЗА МОБИЛНОСТ

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје објавува конкурс во рамки на програмата за мобилност ERASMUS LLL за академската 2013/2014 година.

ERASMUS MUNDUIS ACTION 2

Oтворен конкурс во рамки на програмите за мобилност ERASMUS MUNDUIS ACTION 2 за академската 2013/2014 година


СООПШТЕНИЕ

Упис на летниот семестар во учебната 2012/13 год. ќе се врши од 25ти до 31ви јануари 2013 год.

ЕРАЗМУС кординатор на ФДУ

ЕРАЗМУС кординатор на ФДУ Скопје: асс. м-р Кристина Леловац
lelovacfda@gmail.com

ФДУ основна литература за прв циклус студии - 2012/13

Списокот на основна литература која студентите на прв циклус студии ќе ја користат за полагање на испитите во учебната 2012/2013 година во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

Листа на слободни изборни предмети за прв циклус студии на ФДУ

Од следниот линк можете да ја превземете универзитетска листа на слободни изборни предмети за прв циклус на студии на Факултетот за драмски уметности во Скопје.

Вредносни бонови-ваучери за набавување на компјутери

Им се соопштува на студентите дека Владата на Република Македонија донесе Закон за издавање на вредносни бонови-ваучери во номинална вредност од 15.500 денари, за набавување на компјутери за редовните студенти државјани на Република Македонија во учебната 2012/2013 година.
Вредносните бонови-ваучери важат до 15 декември 2012 година.

СООПШТЕНИЕ

Пријавувањето на испити во испитната сесија Август - Септември ќе се врши од 1ви до 10ти август 2012 год.

СООПШТЕНИЕ

Упис на зимскиот семестар во учебната 2012/13 год. ќе се врши од 10ти до 15ти септември 2012 год.

ФДУ основна литература за прв циклус студии - 2011/12

Списокот на основна литература која студентите на прв циклус студии ќе ја користат за полагање на испитите во учебната 2011/2012 година во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

Конкурс - Еразмус стипендии

Во рамки на програмата Еразмус ЛЛЛ која е дел од програмта за Доживотно учење на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за реализирање на студиски престој на високообразовна институција во ЕУ. Повеќе информации на следниот линк.

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите од Факултетот за драмски уметности во Скопје дека ќе можат да ги пријават испитите од 24 до 29 декември, 2011 година, а заверка на зимски и упис на летен семестар ќе биде од 25 до 31 јануари, 2012 година.


Превземете го соопштението како pdf документ.

СООПШТЕНИЕ

На ден 20.12.2011 година (вторник) со почеток во 11,00 часот на Сцената на Факултетот ќе се одржи состанок со деканот, вон.проф.м-р Лазар Секуловски и продеканот, вон.проф.м-р Горан Трпчевски, во врска со актуелните прашања поврзани со студиите и студентските активности.


Превземете го соопштението како pdf документ.

ФДУ основна литература за прв циклус студии - 2011/12

Списокот на основна литература која студентите на прв циклус студии ќе ја користат за полагање на испитите во учебната 2011/2012 година во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

Втор уписен рок за втор циклус студии 2018/19

Информација за слободни места за запишување во вториот уписен рок на втор циклус студии на студиските програми на УКИМ Факултет за драмски уметности во учебната 2018/2019 година.

Преглед на прифатени теми за изработка на магистерски труд

Прегледот на пријавени и прифатени теми за изработка на магистерски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на докторски труд

Прегледот на пријавени и прифатени теми за изработка на докторски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

ФДУ - Центар за кариера

Во рамки на Факултетот за драмски уметности – Скопје формиран е центар за кариера кој има за цел да ги подготви студентите при преминот од академскиот живот до професионално вработување, да ги поврзе со работодавачите и да им понуди поддршка во стекнување на знаења и вештини кои се потребни во модерниот професионален свет.

За повеќе информации превземете го pdf документот.

ФДУ основна литература за втор циклус студии - 2011/12

Списокот на основна литература која студентите на втор циклус студии ќе ја користат за полагање на испитите во учебната 2011/2012 година во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

Конкурс - Еразмус стипендии

Во рамки на програмата Еразмус ЛЛЛ која е дел од програмта за Доживотно учење на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за реализирање на студиски престој на високообразовна институција во ЕУ. Повеќе информации на следниот линк.

ФДУ - Докторски трудови

Листата на одбранети докторски трудови на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

ФДУ - Магистерски трудови

Листата на одбранети магистерски трудови на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на магистерски труд

Прегледот на пријавени теми за изработка на магистерски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на докторски труд

Прегледот на пријавени и прифатени теми за изработка на докторски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на магистерски труд

Прегледот на пријавени теми за изработка на магистерски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на докторски труд

Прегледот на пријавени и прифатени теми за изработка на докторски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

ФДУ основна литература за втор циклус студии - 2011/12

Списокот на основна литература која студентите на втор циклус студии ќе ја користат за полагање на испитите во учебната 2011/2012 година во pdf формат можете да го превземете од следниот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на докторски труд

Прегледот на пријавени и прифатени теми за изработка на докторски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на магистерски труд

Прегледот на пријавени теми за изработка на магистерски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на магистерски студии

Прегледот на пријавени и прифатени теми за изработка на магистерски труд на Факултетот за драмски уметности во Скопје можете да го превземете како pdf документ од слениот линк.

Преглед на прифатени теми за изработка на магистерски студии

Наставно-научниот и уметнички совет на седницата одржана на ден 12.05.2011 година, донесе 3 одлуки за прифаќање на наслов на тема за магистерски труд.


Одлука - Мери Георгиевска Одлука - Татјана Ќурчиновска Пепељуговска Одлука - Владимир Василевски
ФДУ - Центар за кариера

Во рамки на Факултетот за драмски уметности – Скопје формиран е центар за кариера кој има за цел да ги подготви студентите при преминот од академскиот живот до професионално вработување, да ги поврзе со работодавачите и да им понуди поддршка во стекнување на знаења и вештини кои се потребни во модерниот професионален свет.

За повеќе информации превземете го pdf документот.

Алумни клуб - Правилник

На ден 23.05.2013 година донесен е правилникот за АЛУМНИ КЛУБОТ на Факултетот за драмски уметности. Документот можете да го превземете од следниот линк.