Академски календар

Во согласност со член 222 од Статутот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Универзитетскиот сенат на 22 седница донесе

Универзитетски календар на активности и неработни денови во
учебната 2018/19 година

Почеток на учебната 2018/19 година и почеток на наставата 1 октомври 2018
Времетраење на наставата во зимскиот семестар 1 октомври - 11 јануари 2019
Прва испитна сесија 14 јануари - 15 февруари 2019
Времетраење на наставата во летниот семестар 18 февруари - 31 мај 2019
Втора испитна сесија 3 јуни - 28 јуни 2019
Трета испитна сесија 26 август - 27 септември 2019

Неработни денови
за учебната 2018/19 година


ВО 2018 ГОДИНА

За сите граѓани на РМ

 • 11 Октомври, Ден на народното востание
 • 23 Октомври, Ден на Македонската Револуционерна Борба
 • 08 Декември, “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 01 Ноември, Празникот на сите светци
 • 25 Декември, првиот ден на Божик

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 Ноември, Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 Декември, Ден на настава на турски јазик

 • ВО 2019 ГОДИНА

За сите граѓани на РМ

 • 01 Јануари, Нова Година
 • 07 Јануари, Божик
 • 29 Април, Велигден, вториот ден на Велигден
 • 01 Мај, Ден на Трудот
 • 24 Мај, „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
 • 04 Јуни, Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
 • 02 Август, Ден на Републиката
 • 08 Септември, Ден на независноста

За граѓаните од православна вероисповед

 • 06 Јануари, Бадник, ден пред Божик
 • 19 Јануари, Богојавление (Водици)
 • 26 Април, Велики Петок, петок пред Велигден
 • 14 Јуни, Духовден, петок пред Духовден
 • 28 Август, Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 22 Април, Велигден, вториот ден на Велигден

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 11 Август, Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 Јануари, Свети Сава

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 19 Септември, Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 Септември, Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 08 Април, Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 Мај, Национален ден на Власите

Ректор
Проф. д-р Никола Јанкуловски
* Преземете го календарот како pdf документ.