Факултет за Драмски Уметности - Скопје

Факултетот за драмски уметности - Скопје, е уметнички факултет и научно-наставна институција од подрачјето на драмските уметности, во кој се изведуваат универзитетски студии од областа на театарот, филмот и телевизијата низ уметничко и научно творештво, продукција и јавно прикажување на уметничките остварувања, како и издавање на книги и публикации. Универзитетските студии по Драмско актерство, Драматургија, Театарска режија, Продукција, Филмска и ТВ режија, Филмско и ТВ снимање и Филмска и ТВ монтажа, траат осум семестри или четири години, според ЕКТС.

На факултетот се изведуваат и постдипломски студии по Актерска игра, Драматургија, Продукција, Театарска режија, Театрологија, Филмско и електронско снимање, Филмска и тв режија, Филмско и тв сценарио и Монтажата како аудиовизуелно естетско поимање.

Факултетот го чинат наставниците, сите истакнати актери, режисери, сценаристи, сниматели, монтажери, теоретичари, студентите и соработниците. Во сложениот наставен и работен процес на седумте студиски програми како и на постдипломските студии, вклучени се 130 студенти и околу педесет наставници и надворешни соработници.

Факултетот за драмски уметности, како членка на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" во Скопје, работи според Законот за високо образование на Република Македонија, според Статутот на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј", Статутот и другите правилници на самиот Факултет, со сета почит кон дигнитетот на универзитетската и академската традиција.

Од 23.05.2013 година во рамките на Факултетот за драмски уметности функционира АЛУМНИ КЛУБ. Алумни клубот на ФДУ е основан под покровителство на Факултетот за драмски уметности во Скопје, со поддршка на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј".


ВЕСТИ

Отворен ден на УКИМ

Отворен ден на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје.
Информирајте се за можностите за студирање на најстариот и најдобро рангираниот универзитет во Македонија, со европски признати дипломи и избор на повеќе од 200 студиски програми.
Kампус на технички факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ), 5 мај 2018, од 10 до 17 часот.

Гостување на проф. д-р Мирослава Кортенска, Бугарија

Од 25 до 29.4.2018г. во рамките на Еразмус+ програмата, на Факултетот за драмски уметности - Скопје, гостуваше театрологот професор д-р Мирослава Кортенска од Југозападниот Универзитет „Неофит Рилски“, Благоевград, Бугарија.
Проф. д-р Мирослава Кортенска е театарски критичар, театролог и културолог од Бугарија. Истражувач и проследувач на театарот и културолошките процеси на ХХ век, авторка на десет книги.
Професорката Кортенска одржа предавања за современиот светски и бугарски театар што ги проследија студентите на додипломските студии на нашиот факултет. Инспиративните предавања беа придружени со ексклузивен едукативен фото и видео материјал од некои од најзначајните претстави на Питер Брук, Харолд Пинтер, Ежен Јонеско, Еуџенио Барба и Боб Вилсон.
Трите главни предавања беа насловени како: Новиот „Хамлет“ е црн – за последниот прочит на Питер Брук на Шекспировата трагедија; „Носорозите“ на Јонеско во режија на Боб Вилсон, во Романија и Харолд Пинтер во Бугарија.

ФДУ на фестивалот „Диониз“ во Ѓаково
Ревизор - прва награда Диониз-Ѓаково 2018

Испитната претстава „Ревизор“ од Н. В. Гогољ на студентите од Факултетот за драмски уметности во Скопје е победник на 11-от меѓународен фестивал на факултетите и академиите за драмски уметности „Диониз“, кој се одржа во Ѓаково, Р. Хрватска.

Испитната претстава е работена во втора година под менторство на проф. м-р Мими Таневска Србиновска и помагателот во наставата Ангелчо Илиевски.
На фестивалот, што го организираше Уметничката академија од Осиек, учествуваа и студенти од академии од Хрватска (Загреб, Сплит), Австрија, Германија и Романија.

Фестивалот се организира од 2008 година. Неговите иницијатори сакаат да го афирмираат театарот, а заговараат инвентивност, комуникативност и отвореност на театарскиот чин.

Целта на фестивалот е театарот да излезе од затворениот академски простор, поврзување на регионот со други европски региони, како и можност на младите луѓе да се запознаат со работата на другите академии, но и да се презентираат пред јавноста.

ЗА ФИЛМОТ, ВИСТИНАТА И ДОСТОИНСТВОТО!

Разговор со Лордан Зафрановиќ - ПостерПокана на средба и разговор со ЛОРДАН ЗАФРАНОВИЌ, филмски режисер.


ЗА ФИЛМОТ, ВИСТИНАТА И ДОСТОИНСТВОТО!
- посветено на генерациите по нас -


Модератори: М-р Синоличка Меллес – Трпкова,
Д-р Наум Пановски.

Академска сцена на ФДУ, вторник, 3ти април 2018, 11:00-14:00.

MLADINSKO SHOWCASE - 2018

Call for international students – MLADINSKO SHOWCASE (5–8 april 2018)

We are happy to welcome 10 international students (theatre and performance studies, dramaturgy, directing, etc.) to a showcase weekend at the MLADINSKO Theatre, Ljubljana, Slovenia. Participants will have opportunity to see the most acclaimed performances from the Mladinsko’s recent production, take part in talks, workshops and parties in the theatre club. The MLADINSKO Theatre will provide accommodation (April 5–9), including breakfast and theatre tickets. In some cases, we can assist with you travel expenses.

The programme is organised in collaboration with Ljubljana’s Academy of Theatre, Radio, Film and Television (AGRFT). Sebastijan Horvat, theatre director, professor at the AGRFT, Ljubljana, and Ana Vujanović, theorist of performing arts, lecturer at SNDO – School for New Dance Development in Amsterdam, will head a series of talks, meetings with artists, etc.

Please fill the application form and send it to katarina.kosir@mladinsko- gl.si before 28 February 2018. The results will be published by 5 March 2018.


PDFMladinsko SHOWCASE 2018 - Invitation
PDFMladinsko SHOWCASE 2018 - Call
PDFMladinsko SHOWCASE 2018 - Application
Летна студентска пракса/стажирање ERASMUS+ 2017/18

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ KА 103 на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти за реализирање летна студентска пракса/стажирање во програмски земји-учеснички во програмата Еразмус+.
Времетраење на мобилноста за студенти: минимум 2, максимум 3 месеци (јуни, јули и август 2018 година).