FDU Logo
1969 50 2019

Факултет за Драмски Уметности - Скопје

Faculty of Dramatic Arts - Skopje

ФДУ - Скопје

FDA - Skopje


Фотографии

Скомрахи 2022

Фотографии од Скомрахи 2022

Меморандум за соработка со НУ Турски театар

Потпишан е Меморандум за соработка помеѓу УКИМ Факултет за драмски уметности - Скопје и НУ Турски театар со цел да се овозможи ефикасна и координирана соработка меѓу двете институции.
Меморандумот е потпишан на 15.03.2022 г.

ПОВЕЛБА на Република Северна Македонија

Со Одлука на Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, на Факултетот за драмски уметности му е доделено високото признание ПОВЕЛБА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА по повод 50-годишното постоење и за суштински и траен придонес во развојот на театарската и филмската уметност, како и на драмското творештво преку педагошка дејност и преку автономна и автохтона театарска и филмска едукација.
На свеченото доделување што се одржа на 25 март 2022 г., деканката Мими Таневска-Србиновска, во своето обраќање се заблагодари од името на Факултетот за драмски уметности за ова високо признание.

24 мај - „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители

Делегација од Факултетот за драмски уметности, по повод државниот празник 24 мај - „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, положи свежо цвеќе пред споменикот на светите браќа, Кирил и Методиј, во кампусот на УКИМ.

Скомрахи 2019

Фотографии од Скомрахи 2019

50 години Факултет за Драмски Уметности

Фотографии од прославата по повод јубилејот 50 години Факултет за Драмски Уметности во Скопје.

Ars Academica - 6

Фотографии од промоцијата на списанието ARS ACADEMICA. Промоцијата се одржа на 6.12.2018 во просториите на Словенечкиот театарски институт „СЛОГИ“ во Љубљана.

Скомрахи 2018

Фотографии од Скомрахи 2018

Скомрахи 2017

Фотографии од Скомрахи 2017

Проект: ПРАВДА

На 06.04.2016 на Академијата за драмски уметности во Загреб (АДУ) со премиерната изведба на седум драмски дела на тема правда, претставен е досега најголемиот регионален проект на театарски академии и факултети.

Драмско читање - Инспирација

Фотографии од драмското читање - Инспирација

Доделување на дипломи - март 2016

Фотографии од доделувањето на дипломи - март 2016.

45 години ФДУ - Меѓународна конференција

Меѓународна конференција на тема „Искуствата и перспективите на факултетите за драмски уметности“.
Конференцијата се одржа во Охрид, во рамки на одбележувањето на јубилејот - 45 години од основањето на Факултетот за Драмски Уметности во Скопје.

45 години ФДУ - Свечена академија

Свечена академија по повод одбележувањето на 45 години од основањето на Факултет за Драмски Уметности - Скопје.
Во рамки на свечената академија беше прикажана претставата DIES IRAE по текст на Жанина Мирчевска, испит на III година на студентите по актерска игра во класата на проф. м-р Мими Таневска-Србиновска.

Промоција на монографијата „Димитар Ќостаров - Реалистичка поетика и естетика на еден режисер“

Промоција на монографијата „Димитар Ќостаров - Реалистичка поетика и естетика на еден режисер“ од д-р Ана СТОЈАНОСКА.

Проекција на дипломски филмови - 2014

Премиерна проекција на дипломски филмови во кино CINEPLEXX.

Проекција на дипломски филмови - 2013

Премиерна проекција на дипломски филмови во кино Фросина.

ФДУ - Мултилатерален договор

Факултетот за драмски уметности, во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, склучи мултилатерален договор за соработка при размена на уметнички, педагошки и научни искуства, взаемно подлабоко разбирање и запознавање со постоечките традиции, како и развојот на новите трендови во сите споменати области со драмските академии/факултети од Западен Балкан.

Скомрахи 2012

Фотографии од Скомрахи 2012

Клаудио Губитоси на ФДУ

Клаудио Губитоси, Директор на Giffoni Film Festival на ФДУ Скопје

Авнер Еисенберг на ФДУ

Фотографии од предавањето на Авнер Еисенберг кое се одржа на Факултетот за Драмски Уметности - Скопје.

Светски ден на театарот - 2012

Одбележување на Светскиот ден на театарот и 60-годишнината од дипломирањето на првите македонски режисери Тодорка КОНДОВА ЗАФИРОВСКА и Димитрие ОСМАНЛИ.

Данте СПИНОТИ на ФДУ

Данте СПИНОТИ - предавање на ФДУ.

Свечено доделување на индекси - 2011/12

Фотографии од свеченото доделување на индексите на студентите запишани на прв циклус студии во учебната 2011/12 година.

Yoshiko Chuma на ФДУ

Телото зборува - танцов театар, кореодрама - Актерска игра - втор циклус студии

Скомрахи 2010

Фотографии од Скомрахи 2010

ФДУ

Фаултет за Драмски Уметности