FDU Logo
1969 50 2019

Факултет за Драмски Уметности - Скопје

Faculty of Dramatic Arts - Skopje

ФДУ - Скопје

FDA - Skopje


Академски календар

Во согласност со член 222 од Статутот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Универзитетскиот сенат на 31та седница донесе

Универзитетски календар на активности и неработни денови во
учебната 2019/20 година

Почеток на учебната 2019/20 година и почеток на наставата 1 октомври 2019
Времетраење на наставата во зимскиот семестар 1 октомври 2019 - 10 јануари 2020
Прва испитна сесија 13 јануари - 14 февруари 2020
Времетраење на наставата во летниот семестар 17 февруари - 29 мај 2020
Втора испитна сесија 1 јуни - 30 јуни 2020
Трета испитна сесија 24 август - 25 септември 2020

Неработни денови
за учебната 2019/20 година

ВО 2019 ГОДИНА

За сите граѓани на РМ

 • 11 Октомври, Ден на народното востание
 • 23 Октомври, Ден на Македонската Револуционерна Борба
 • 08 Декември, “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 01 Ноември, Празникот на сите светци
 • 25 Декември, првиот ден на Божик

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 Ноември, Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 Декември, Ден на настава на турски јазик

ВО 2020 ГОДИНА

За сите граѓани на РМ

 • 01 Јануари, Нова Година
 • 07 Јануари, Божик
 • 20 Април, Велигден, вториот ден на Велигден
 • 01 Мај, Ден на Трудот
 • 24 Мај, „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
 • 24 Мај, Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
 • 02 Август, Ден на Републиката
 • 08 Септември, Ден на независноста

За граѓаните од православна вероисповед

 • 06 Јануари, Бадник, ден пред Божик
 • 19 Јануари, Богојавление (Водици)
 • 17 Април, Велики Петок, петок пред Велигден
 • 05 Јуни, Духовден, петок пред Духовден
 • 28 Август, Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 13 Април, Велигден, вториот ден на Велигден

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 31 Јуни, Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 Јануари, Свети Сава

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 19 Септември, Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 Септември, Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 08 Април, Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 Мај, Национален ден на Власите

Ректор
Проф. д-р Никола Јанкуловски